Pyton en Airtrade willen gaan samenwerken om de garantiestelleng/aansprakelijkheid van reisagenten over te nemen wanneer die losse segmenten boeken die samen (juridisch) een pakketreis vormen. Beide partijen zijn hierover vergaand in gesprek, zegt René Schukkink, commercieel directeur van Amadeus Benelux en sinds 1 januari tevens directeur van Pyton.
De samenwerking van Pyton, sinds twee jaar onderdeel van Amadeus, en Airtrade is ingegeven door de nieuwe Europese richtlijn pakketreizen, die per 1 januari 2018 van kracht wordt. De nieuwe wetgeving uit Brussel heeft grote gevolgen voor de reisagent. Deze wordt straks meteen als touroperator aangemerkt zodra hij twee losse onderdelen (bijvoorbeeld vlucht en hotel) combineert tot één pakket. Dat betekent dat de agent aansprakelijk is en meteen z’n garantiestelling naar boven moet bijstellen. Vooral veel kleine reisagenten kunnen dat niet betalen.
Garantie
In hun samenwerking willen Airtrade en Pyton de garantiestelling en aansprakelijkheid overnemen. Dat betekent dat Airtrade formeel de touroperator wordt voor hetgeen de agent boekt. Of zoals Schukkink het zegt: de reisagent draagt de touroperator-aansprakelijkheid over aan Airtrade.
De bijeenkomst van de Reismanagement Club (RMC) over de nieuwe Europese richtlijn pakketreizen, die TravMagazine in november vorig jaar hield, bracht Schukkink op het idee voor de samenwerking. ‘Ik hoorde de vragen uit de zaal en merkte dat er bij de agent veel vragen leven. Veel agenten doen aan dynamic packaging en willen daarmee doorgaan, ook na 1 januari 2018. Maar niemand wil straks een groter risico gaan lopen. Ik vond dat wij als Pyton meer moeten doen dan alleen de kabels van agent en leverancier aan elkaar knopen. Ik merkte dat bij de agent veel behoefte is aan zekerheid. Die zekerheid hopen wij in de samenwerking met Airtrade te geven.’
Schukkink verwacht tussen eind maart en begin mei het nieuwe gezamenlijke product van Airtrade/Pyton te kunnen lanceren.