Airtrade: eerste KLM-ticket via zelfgebouwde NDC-verbinding

Airtrade heeft maandag het eerste KLM-ticket geprint dat is geboekt via een rechtstreekse zelfgebouwde NDC-verbinding en niet via aggregator zoals Travelfusion.

Hiermee hebben agenten altijd toegang tot de volledige content van KLM, inclusief NDC- promoties, en vermijden zij de GDS-toeslag. Airtrade werkt als één van NDC-partners van KLM inmiddels een jaar aan de realisatie van een goede NDC-verbinding (API) en connectie naar het Airtrade distributieplatform.

NDC (New Distribution Capabilityis een initiatief van IATA, de internationale luchtvaart associatie, en geldt als een nieuwe distributiestandaard binnen het indirecte kanaal, ofwel het reisbureaukanaal. Deze nieuwe distributienorm stelt luchtvaartmaatschappijen in staat om rijke content te publiceren en gepersonaliseerde aanbiedingen te doen. Ook de verkoop van ondersteunende producten wordt erdoor vergemakkelijkt.

Een aantal grote airlines zoals Lufthansa, KLM en British Airways berekent sinds 1 april vorig jaar een toeslag voor tickets die via de GDS’en wordt geboekt. Deze toeslag kan oplopen tot 22 euro per ticket. Dit is volgens de airlines noodzakelijk om hun distributiekosten (lees: de kosten via de GDS’en) in de hand te houden. Bij rechtstreekse boekingen, via de website van de airlines zelf, geldt de toeslag niet. De stap betekende dat reisagenten die via de GDS’en werken geen of moeilijk toegang meer hebben tot de laagste tarieven.

Airtrade heeft nu ook met KLM een overeenkomst, waarbij niet alleen de toeslag vervalt, maar waarbij naast de speciale tarieven zonder toeslag ook allerlei extra’s (ancillaries) geboekt kunnen worden. Hiervoor is een API (Application Programming Interface) met KLM ontwikkeld. Dit is simpel gezegd een systeem waarmee verschillende software-systemen met elkaar kunnen communiceren. Hiermee kan het systeem van Airtrade rechtstreeks uit de content van KLM putten.
Via de Airtrade Hub verbindt Airtrade naar verschillende ‘air suppliers’ zoals de GDS-en, TravelFusion en Pyton. Naast Lufthansa, dat in augustus vorig jaar werd aangesloten, is er ook een NDC-verbinding met Air France-KLM.
Voor de klant (reisagent) blijft het een eenduidige ervaring en levert Airtrade de tickets uniform af, in zijn huisstijl en ongeacht in welke ‘air supplier’ is geboekt. De integratie gaat een stap verder, want ook alle airline-berichten worden uniform afgehandeld, ongeacht in welke bron is geboekt. ‘Deze verregaande integratie is uniek’, zegt Airtrade.
Klanten van Airtrade die Farefinder gebruiken of de API van Airtrade hebben toegang tot de NDC-content van KLM. Daarmee verandert er voor de klant feitelijk niets.

‘Airtrade heeft zich van meet af aan opgesteld als een strategisch partner als het gaat om NDC.  Ze wilden meedenken en meewerken in deze nieuwe ontwikkeling die Air France-KLM in 2017 aankondigde’, zegt Michael ter Hoeven, Key Account Manager van Air France-KLM. ‘Tijdens het hele ontwikkeltraject stonden kwaliteit en de goede samenwerking tussen de verschillende teams voorop. Het is daarom des te mooier om het behaalde resultaat vandaag te zien.’

Airtrade heeft al bijtijds gezien dat NDC erg belangrijk gaat worden voor het toekomstige zoeken en boeken van vliegtickets, zegt Jeroen Martron, CEO van Airtrade. ‘Als ‘flight specialist’ hebben wij de ontwikkeling omarmd. Deze past ook volledig bij onze multi-source strategie. Wij zijn blij dat we dit in partnership met KLM hebben kunnen realiseren.’

Foto: (boven vlnr) Ronald Bleeker, Oguz Irmak, Conny van Houten. Beneden (vlnr): Frank Wester, Michael ter Hoeven en Jeroen Martron.