SGR lanceert SGRZ retaildekking

Een jaar na de lancering van SGRZ, het garantiefonds voor de zakelijke markt, lanceert SGR een nieuwe dienstverlening: SGRZ retaildekking. Touroperators die aan de retail leveren, kunnen zich hierbij aansluiten en daarmee de retailer onder andere een hoge bankgarantie en veel administratieve rompslomp besparen.

‘Voor de touroperator die hieraan meedoet, geldt dat hij hiermee een voorkeurspositie verwerft bij de retailer ten opzichte van leveranciers die niet meedoen’, zegt SGR-directeur Erik Jan Reuver.

Met de nieuwe dienstverlening speelt SGR in op de verandering van de wet op de reisovereenkomst per 1 januari 2018. Met ingang van 1 juli 2018 dienen alle organisatoren van pakketreizen en samengestelde reizen garantie te geven op vooruitbetaalde reissommen, in verband met insolventie. Dat geldt ook voor degene die een samengestelde reis aan de consument verkoopt: de retailer.
Er is straks geen verschil meer tussen pakketreis en samengestelde reis. Dit onderscheid verdwijnt. ‘Voor alle door de retail verkochte en samengestelde reizen is de retailer verantwoordelijk. Uiteraard kan deze verantwoordelijkheid via agentuur- of leveringsvoorwaarden met de leverancier worden gedeeld’, zegt Reuver. ‘Maar richting de consument is de retailer volgens de nieuwe wet aanspreekpunt en verantwoordelijk.’

Pakketreis
Door deze verandering bestaat volgens Reuver de behoefte bij retailers het insolventierisico af te dekken, ongeacht of ze de reis zelf uitvoeren of slechts bemiddelen of doorverkopen. Het kan dus voorkomen dat voor een pakketreis of samengestelde reis zowel de retailer als een leverancier via SGR gedekt is voor insolventie.
Reuver noemt dat ongewenst en zocht in samenspraak met ANVR naar een oplossing. Het resultaat is de SGRZ retaildekking. Deze dekt het risico voor de reisagent af als de leverancier onverhoopt niet kan leveren wegens faillissement.
SGRZ retaildekking is alleen bedoeld voor touroperators die aan de retail leveren, niet voor directsellers. Volgens Reuver zijn er circa 300 touroperators die via de retail werken.
SGRZ, dat eind vorig jaar werd gelanceerd voor de zakelijke markt, telt inmiddels 30 deelnemers uit de Mice-sector. Reuver verwacht dat de teller hier begin volgend jaar op 50 staat.

De voordelen van SGRZ retaildekking voor retailers op een rij:
– Handelingsvrijheid bij het maken en verkopen van een pakketreis of samengestelde reis.
– Voldoen aan wettelijke verplichtingen.
– Geen dubbele bankgarantie.
– 100 procent garantie op uitkering (productdekking).
– Daardoor geen administratieve rompslomp: over de omzet ingekocht bij een SGRZ-deelnemer hoeft de retailer dan geen bankgarantie bij SGR te stellen. Vooral de kleinere retailers zijn hier volgens Reuver erg blij mee.
Voor de touroperator die hieraan meedoet, geldt als voordeel dat hij hiermee een voorkeurspositie verwerft bij de retailer ten opzichte van leveranciers die niet meedoen.

Vanaf 1 juli 2018 dient de retailer over zijn gehele (risicodragende) omzet een bankgarantie te stellen. Alle omzet uit samengestelde reizen, pakketreizen, overeenkomsten van vervoer en verblijf en losse autohuur (op basis van ANVR reisvoorwaarden) is dan risicodragende omzet voor de retailer die bij SGR is aangesloten. Hierop wordt de omzet die een leverancier via SGRZ afdekt en overige zaken in mindering gebracht.

Kosten
Vanwege de uitbreiding van de dekking (100 procent garantie ongeacht de aard van de boeking) wordt een bijdrage aan de retailer gevraagd van circa 1 euro per boeking voor het vormen van additioneel kapitaal en herverzekering bij SGRZ.
Naast een bijdrage zijn er ook handlingskosten, zoals het inhuren van een accountant. De hoogte hiervan is afhankelijk van het aantal partijen dat gebruik gaat maken van de SGRZ retaildekking. De kosten hiervan liggen tussen de 15 en 75 eurocent per boeking.

De retailer blijft deelnemer bij SGR. SGR geeft straks alleen garantie aan consumenten als de retailer niet aan zijn verplichtingen zou kunnen voldoen.
De leverancier/touroperator wordt voor de retaildekking deelnemer aan SGRZ. SGRZ geeft garantie aan retailers, ofwel B2B. Deelname aan SGRZ is voor touroperators niet verplicht. Op 1 januari 2018 valt ook losse autohuur (aangeboden onder de ANVR reisvoorwaarden) onder de garantie van SGR en SGRZ.